Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

ΤΑ ΑΓΡΟΤΟΠΑΙΔΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΗΡΩΕΣ (1)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΛΑΝΤΖΙΔΗ// ΛΟΧΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Έλληνας στρατιώτης το 1940

       Πλησιάζει και φέτος η μέρα που περήφανα θα γιορτάσουμε το έπος του 40! Ένας λαός που μόλις άρχιζε να βρίσκει τα ''πατηματα του'' μετά την Μικρασιατική καταστροφή προκλήθηκε από έναν υπερόπτη εισβολέα να παραμερίσει για να περάσει.

        Όλες οι προβλέψεις ήταν εναντίον του.Είχε απέναντι του ένα στρατό μεγαλύτερο και καλλίτερα εξοπλισμένο,δύσβατο έδαφος και έναν χειμώνα που ερχόταν απειλητικός.                        Απέναντι σ αυτό είχε να παρατάξει έναν υποτυπωδώς εξοπλισμένο στρατό με ηγεσία κατώτερη των περιστάσεων και μια κυβέρνηση με φασιστικές πρακτικές διακυβέρνησης.            Αλλά και μια τεράστια ψυχή,που ορθωθηκε να υπερασπίσει τα παιδιά του και τις γριές μανάδες.Τον ιδρώτα και το αίμα των πατεράδων που είχαν ποτίσει τις ελιές και τ αμπέλια τους.Γι αυτά πήγε να πολεμήσει!!


         Δικαίως λοιπόν κάθε χρόνο νοιώθουμε περήφανοι για τον Δαβάκη,τον Φριζη και τόσους άλλους.Όμως κρύβουμε έντεχνα πίσω από την κουρτίνα της Ιστορίας ότι πονάει!Τι κι αν πριν αρκετά χρόνια ο εθνικός ποιητής είχε επισημάνει ότι  ''εθνικο είναι το αληθινο''. Η αλήθεια εδώ αφορά την μοίρα 200 περίπου Κερκυραίων που στάλθηκαν στην σφαγή και που αυτή την σελίδα της ιστορίας λίγοι γνωρίζουν γιατί ''πρέπει'' να μιλάμε μόνο για τις επιτυχίες!


        Εκείνο το βροχερό βράδυ του Νοέμβρη,οι πάνω από διακόσιοι στρατιώτες και αξιωματικοί του αποσπάσματος περίμεναν σαν τα φαντάσματα να επιβιβαστούν στα καΐκια που περίμεναν δεμένα στο λιμάνι της Σπηλιάς.Τα είχε επιτάξει ο ελληνικός στρατός για τις ανάγκες του πολέμου.Ήταν μικρά επιβατηγά από τις Συνιες την Κασσιόπη και ένα από τον Υψο.Οι περισσότεροι φαντάροι ήταν κι αυτοί από την βόρεια Κέρκυρα,αγροτοπαιδα, αμούστακα σχεδόν,που ζήτησαν εθελοντικά να πάρουν μέρος στην επιχείρηση,χωρίς να ξέρουν που θα πήγαιναν! Υπηρετούσαν στο 10ο σύνταγμα που είχε έδρα το Κοκκινι και αποτελούνταν κυρίως από Κερκυραιους.

          Ας πάμε λίγο πίσω χρονικά στις 30 Οκτωβρίου, τότε που ο διοικητής του 10ου Συντάγματος Συντ/ρχης Βασίλειος Πετρόπουλος προτείνει στο Γενικό Στρατηγείο την αποστολή τμήματος στα μετόπισθεν του εχθρού.Το Στρατηγείο σωστά τότε το βάζει στο ''συρταρι''αφου ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί η επιστράτευση, όμως όπως φαίνεται δεν αναθέτει σε κάποιον αξιωματικό να το ''δουλεψει'' σαν σενάριο για την στιγμή που θα κριθεί πραγματοποιήσιμο! Έτσι όταν στις 20 Νοέμβρη παίρνεται η απόφαση της απόβασης όλα δείχνουν ότι δεν έχει μελετηθεί σωστά.

Στοιχείο όλμου

           Υπεύθυνος αξιωματικός να οργανώσει το εγχείρημα,  ορίζεται ο αντι/ρχης Πασχάλης Παπαδημητρίου!Διοικητής του αποσπάσματος, που ονομάστηκε 10ος λόχος ορίζεται ο μόνιμος λοχαγός από τους Φιλιάτες, Δημήτριος Λαντζιδης.Μαζί του έχει ένα φάκελλο με οδηγίες που του έχει δοθεί διαταγή να τον ανοίξει μεσοπελαγα! Όμως οι περιορισμοί είναι μόνο γι αυτόν,γιατί στην Αθήνα γνωρίζουν για την αποστολή άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν.Γι αυτό θα μιλήσουμε αργότερα! Την διοίκηση πλαισιώνουν ανθυπολοχαγοί μόνιμοι και έφεδροι μη Κερκυραιοι!Ούτε εδώ δεν κατάλαβε η διοίκηση ότι  δεν μπορείς να συγκροτήσεις ένα τμήμα από διάφορους λόχους και μέσα σε τρεις μέρες να αποκτήσει ομοιογένεια για τόσο δύσκολη αποστολή! Χαρακτηριστικό είναι ότι μια από τις διμοιρίες με διμοιρίτη τον Κ. Καλιγκο ,τον λοχία Δημ Πουλιαση και τους οπλίτες Σταμ.Πρόβατά, Κώστα Πρεβεζανο,Πολυδωρο Φακιολα,Νικο Κοντοστανο και Σπύρο Μαυρωνα συγκροτήθηκε στα Σφακερα και από κει σ'ενα ατέλειωτο ποδαρόδρομο μέσω Μεσσαριας φτάσανε στον Αγρό βρεγμένοι ως το κόκκαλο και στριμωχτηκαν σ'ενα λουτρουβιο για να στεγνώσουν.Από κει ξανά για Τρουμπετα,μετά Σκριπερο για να καταλήξουν στους Γιανναδες που ήταν ο τόπος συγκέντρωσης.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ10ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

          Τα καΐκια ξεκινούν το ένα πίσω από το άλλο,στις 4. 30 ξημερώματα της 23ης Νοέμβρη.Έχει προηγηθεί σήμα στην Αθήνα αναβολής της επιχείρησης λόγω άσχημου καιρού! Η Αθήνα όμως ''κοιμαται''  η ακόμα χειρότερα αδιαφορεί.Το τραγικό είναι ότι η Αθήνα ''απαντα'' στις 7. 00 το πρωί και αναβάλλει την επιχείρηση,όταν το απόσπασμα έχει πια φθάσει στην παραλία του Κάτω Αετού! Το πρώτο λάθος του Λαντζιδη είναι ότι δεν επιχειρεί να επικοινωνήσει,με τον οπτικό τηλέγραφο με την Κέρκυρα,αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι με χειμώνα καιρό ο τηλέγραφος θα ήταν άχρηστος.Οι επιτελείς μάλλον θα έκριναν ότι θα ήταν πολυτέλεια ένας ασύρματος για τους μελλοθανατους!Επιπλέον ένα τέτοιο τμήμα πρέπει να είναι ευέλικτο για να μπορέσει να αιφνιδιάσει τον εχθρό.Αντ' αυτού το φορτώνουν με έναν ουλαμό όλμων που μόνο καθυστέρηση δημιουργεί.

          Ακόμα πλανάται το ερώτημα!Αυτοί που σχεδίασαν την αποστολή ήταν τόσο ανεπαρκείς η τους έστελναν συνειδητά στο στόμα του λύκου.Ακόμα χειρότερα αν η αποστολή προδόθηκε από ασυνείδητους αξιωματούχους.Αλήθεια γιατί έπρεπε να γνωρίζει για την αποστολή ο υφυπουργός Ασφαλείας Μανιαδακης(ο γνωστός με το ρετσινόλαδο) και ο Τύπου Νικολουδης!Οι ίδιοι γιατί το ''εμπιστευτηκαν'' στον δημοσιογράφο Γιώργο Δρόσο που με την σειρά του το πούλησε-οι πληροφορίες μιλάνε για ένα γούνινο παλτό-στον Αμερικανό ανταποκριτή του Ρωυτερ,ώστε το ΒΒC να μεταδώσει την είδηση.Το μόνο που δεν γνώριζαν πια οι Ιταλοί ήταν η ημέρα και το ακριβές σημείο!Συνειδητά η ασυνείδητα θυσίασαν τα παιδιά που περίμεναν οι γέροι γονείς να γυρίσουν πίσω! Όσο για τους ''δραστες'' αυτής της διαρροής,ο Δρόσος το 1946 εξελέγη βουλευτής του Λαϊκού κόμματος και αργότερα ηταν δημοσιογράφος-αναλυτής επί χούντας στην ΥΕΝΕΔ.Ο Μανιαδακης έφτιαξε κόμμα μεταπολεμικά και εξελέγη και βουλευτής με την ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή!

     Συνεχίζεται.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου