Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

STRADIOTI ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ


Οι stradioti εμελλε να παιξουν ενα πολυ σημαντικο στρατιωτικο ρολο που ομως δεν ειχε το ιστορικο αντικρυσμα που τους επρεπε! Ο λογος ηταν οτι δεν ανηκαν σε κανενα εθνικο σχημα για να  τυχουν της ''εθνικης'' αναγνωρισης.Ηταν μισθοφοροι ''υπηρετες'' διαφορων αφενταδων που σε εποχες πολεμικης απραξιας δεν μπορουσαν καλα-καλα να θρεψουν τις οικογενειες τους.Μονο λιγοι στρατιωτικοι αρχηγοι τους κατω απο συγκεκριμενες συνθηκες μπορεσαν να αποκτησουν περιουσιες!

                                                                                                                                                                          Αλλα ποιοι ηταν οι stradioti? Oι περισσοτεροι ηταν Ελληνες,Δαλματοι και κυριως Αλβανοι.Οι αξιωματικοι τους ηταν Ελληνες απο γνωστες βυζαντινες οικογενειες οπως οι Παλαιολογοι ,οι Λασκαρη και οι Ραλλη
Ονομαστες οικογενειες stradioti ηταν οι Μπουα και οι Κλαδα!!
Ηταν ψιλοι ιππεις με πολυ ανθεκτικα αλογα στις κακουχιες ,τα οποια προσεχαν πολυ γιατι ηταν το αλλο τους....μισο.Δεν ειναι τυχαιο οτι στην μισθοδοσια τους ,επαιρναν τουλαχιστον συν ενα δουκατο, για την τροφη του αλογου τους! Φορουσαν κατι περιεργα ψηλα καπελα και σπανιως κρανη και ο οπλισμος τους συμπληρωνονταν απο μια σπαθη,ενα δορυ με μια σημαιουλα επανω του και ενα ροπαλο.Κρατουσαν δε μια στρογγυλη ασπιδα (scudo)
Αυτοι που πρωτοι τους χρησιμοποιησαν ηταν οι Δεσποτες του Μυστρα ενω αργοτερα τους χρησιμοποιησαν κατα κορον οι Βενετοι οι οποιοι εχοντας πολλες κτησεις οπου τους χρειαζονταν τους πηγαιναν.Ετσι ηταν ''κοσμογυρισμενοι''αφου πολεμησαν απο την Κυπρο μεχρι την Δαλματια και απο τον Μωρια μεχρι την Ιταλικη χερσονησο.
Πολεμουσαν σε ομαδες που τις λεγανε κομπανιες(compagnia) που συνηθως τα ατομα που τις αποτελουσαν ειχαν συγγενικη σχεση και ο γιος του αρχηγου (capo) επαιρνε την θεση του πατερα( εκτος αν καποιος αλλος εδειχνε περισσοτερα προσοντα)  συνηθως οι γιοι του αρχηγου οσο ζουσε επαιρναν την θεση του υπασπιστη και του σημαιοφορου Αξιοσημειωτο ειναι οτι κουβαλουσαν οπου στελνονταν και τις οικογενειες τους!
Μετα τις απωλειες των Βενετων σε εδαφη και την κατακτηση τους απο τους Τουρκους πολλοι stradioti ηλθαν στα Επτανησα για να ενισχυσουν τις φρουρες. Τους χρησιμοποιουσαν κυριως σε εφιππες περιπολιες στις ακτες για τον φοβο επιδρομων αλλα και σε αλλες υπηρεσιες.Καμμια φορα ομως και για να καταστελουν εξεγερσεις χωρικων!Συχνα τους παραχωρουσαν χωραφια προς εκμεταλευση τα οποια πολλες φορες δεν εφθαναν για να ζησουν τις οικογενειες τους οποτε καταπατουσαν διπλανα χωραφια. Βρισκουμε την πληροφορια οτι ο Stefano Tiepolo εκπροσωπος των κατοικων της Κασσιωπης διαμαρτυρεται στις αρχες οτι οι stradioti της περιοχης απο 400 μοδια που τους ειχαν δοθει προς εκμεταλευση δια της μεθοδου της καταπατησης τα ειχαν κανει 2000 σε βαρος των χωρικων! Βεβαια οι χωρικοι πολλες φορες εκαναν τα''στραβα ματια''γιατι οι stradioti ηταν αυτοι που τους υπερασπιζοταν οταν γινοταν επιδρομες πειρατων απο τα απεναντι παραλια και αρπαζαν   ζωα ακομα και παιδια και χρειαζοταν να πληρωνουν λυτρα στον σαντζακ- μπεη για να τα παρουν πισω 
        σ

Μια σημαντικη οικογενεια stradioti που εγκατασταθηκε στην Κερκυρα παιρνοντας σημαντικα εδαφη ηταν οι Μπαρμπατη.Ηταν αλβανικης καταγωγης αλλα ειχαν κανει αρκετες επιγαμιες με Ελληνες οσο εμεναν στο Ναυπλιο Ηλθαν στην Κερκυρα το 1543 με αρχηγο τον Αυγουστινο που ηταν stradioti της Βενετιας απο το 1494 και ιπποτης του Αγιου Μαρκου.Τους δοθηκαν χωραφια στο Βαιλατο του Ορους στα χωρια Σπαρτιλλα,Σγουραδες,Ζυγο και Σωκρακι.Ο Ιακωβος ηγειτο 50 stradioti και το 1577 συνεισεφερε για την αναστυλωση των οχυρωσεων.Η περιουσια περασε στον Γεωργιο που ηταν ανηψιος του Αυγουστινου το 1684 και αργοτερα οι γιοι του Σπυρος και Ιακωβος πηρα τον τιτλο του κοντε (1701).

Mια αλλη σημαντικη οικογενεια stradioti που κατεληξε στην Κερκυρα ηταν αυτη των Ραουλ-Ραλλη.Καταγοταν απο μεγαλη γαιοκτημονικη οικογενεια του Βυζαντιου που μετα την αλωση πηγε στην Πελοπονησσο οπου αρκετα μελη της εγιναν σημαντικοι αρχηγοι μεγαλων ομαδων stradioti. Eνας απο αυτους ο Μιχαηλ Ραλλης Δριμης σκοτωθηκε το 1494 στην αλωση της Μεθωνης.Εγινε μεγαλη σφαγη ομως η οικογενεια του (4 γιοι και 3 κορες)ειχαν διαφυγει στην Κερκυρα οπου η Βενετικη διοικηση τους παραχωρησε φεουδο στην περιοχη της Λευκιμμης με ετησια προσοδο 100 δουκατα.

Εξαιρετικο ενδιαφερον εχει οι περιπτωση των Βασιλακη οι οποιοι μαζι με τους συγγενεις τους Γουλιμη (Golemi) ηταν τοπικοι αρχοντες στο  Δριβαστο περιοχη της βορειας Αλβανιας.Αυτοι ταχτηκαν με το μερος των Βενετων οταν ο σερβος δεσποτης Brankovic κατελαβε το 1423 την περιοχη.Το τιμημα ηταν να τυφλωθει ο Μαρκουλιτσης Βασιλακης απο τον Σερβο δεσποτη Ο γιος του Προγονος αποκατασταθηκε απο τους Βενετους οταν ανακαταλαβαν την πολη αλλα αργοτερα οταν την κυριευσαν οι Τουρκοι τα αδελφια του σκοτωθηκαν. Συμφωνα με δικη του αφηγηση αυτος η μητερα του,η γυναικα του και τα παιδια του αιχμαλωτιστηκαν απο τους Τουρκους.Ομως ο γιος του Μαρκος τα μπερδευει λιγο τα πραγματα οταν σε αιτηση του προς την Βενετικη διοικηση αναφερει οτι ο πατερας του και ο Γουλιμης ειχαν προσχωρησει στο τουρκικο στρατοπεδο,αλλα επειδη δεν τα βρηκαν οπως ηθελαν,μολις εμαθαν απο γνωστο τους πασα οτι επικειται επιθεση στην Κερκυρα τοσκασαν για την Βενετια οπου ενημερωσαν τις αρχες.Παντως υπαρχει υποψια οτι ο λογος του εφυγαν ηταν οτι συμμετειχαν σε υποκινηση εξεγερσης.Οπως και ναχει η Βενετια δεν φανηκε αχαριστη γιατι τους βρισκουμε με αξιωματα το 1493 στην Padova και την Crenona.


O κυριος ογκος των stradioti που ηλθαν στην Κερκυρα ηταν απο την περιοχη της Ηλειας,Μεθωνης,Κορωνης,Ναυπλιου,Μονεμβασιας και Κυπρου απο το δευτερο μισο του 15ου μεχρι το πρωτο μισο του 16ου αιωνα.Υπαρχουν αρκετα ονοματα stradioti που συνανταμε και σημερα στην Κερκυρα,χωρις να μπορουμε να ισχυριστουμε οτι ειναι κατευθειαν απογονοι τους.Μπορουμε ομως να τα αναφερουμε με την ελπιδα καποια νεωτερη ερευνα να δωσει περισσοτερα στοιχεια.
  Συνανταμε λοιπον τον Γεωργιο Καμπιερα το 1506 στο Sebenico της Δαλματιας αρχηγο ομαδας 
  Η οικογενεια των Μανεση που εδρασε κυριως στο Ναυπλιο αρβανιτικης καταγωγης που καποια στιγμη μελος της ειχε τον τιτλο του βοεβοδα.
   Οι Μποχαλη με την καταρευση του Δεσποτατου το 1460 περασαν στην Κερκυρα
   Οι Μποζικη σημαντικη οικογενεια με πολλα μελη και αρχηγους σε ομαδες stradioti
    O Nικολας Πριφτης αιχμαλωτιστηκε στην Κυπρο ,ελευθερωθηκε το1574 και πηγε Κερκυρα.Επισης απο Κυπρο εντοπιζουμε τα ονοματα Κορτεσης και Καρδονας
   Οι Βλασση αρβανιτικης καταγωγης στρατιωτικη οικογενεια που τον 16οαιωνα περασε στην Κερκυρα
   Αλλα ονοματα stradioti ειναι τα Φοντανας,Πετ τας,Σκιαδοπουλος,Κοντης,Μουρμουρη,Μπουζη,,Μηλιωτη(Stamati Miglioti),Mαζης(Gini Mazi),Tαντης,Καταβατης
    Οταν το 17ο αιωνα ανακαλυφθηκε το αρκεβουζιο οι stradioti αρχισαν να φθινουν ωπου στο τελος λιγοι που ειχαν μεινει χρησιμοποιηθηκαν σαν αγροφυλακη.
   Αυτη ειναι η εντυπωσιακη ιστορια τους!!