Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΟΥ |
O Aγιος Αρσένιος είναι ο πολιούχος άγιος του χωριού και βρίσκεται στην Κάτω Ρούγα. Αυτήν την επιλογή, του πολιούχου ,την συνοδεύει μια παράδοση που λέει, ο,τι όταν ο Αρσένιος ήταν επίσκοπος ,επισκέφθηκε το χώρο που βρίσκεται τώρα ο ναός, και λειτούργησε κάτω από μια κληματαριά που υπήρχε εκεί.Αργότερα,όταν ο Αρσένιος εκοιμήθη,οι χωρικοί έχτισαν προς τιμήν του το ναό!
ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ |
Αν αυτό ισχύει τότε η ίδρυση του χωριού πάει πιο πίσω από την ημερομηνία που αναφέρει το εγγραφο του Παντοκράτορα. Θεωρώ οτι υπάρχει αλήθεια σ αυτή την παράδοση καθότι ο Αρσένιος δεν ήταν ιεράρχης του ''καναπε''.Είναι γνωστή η συμβολή του στην αντιμετωπιση των Σλαβων το 933μ.χ και γενικότερα η ενασχόληση με το ποίμνιο του.
Επειδή ομως η ιστορία είναι άδικη πολλές φορές,η λατρεία του Aγιου Αρσενίου επισκιάστηκε αργότερα απ αυτήν του Αγιου Σπυρίδωνα.
ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΡΟΥΓΑΣ |
Ο ναος ανακαινίστηκε μερικές φορές με την φροντίδα των αδελφών και κτητόρων και σε μία απο αυτές ''σκεπάστηκε'' μια τοιχογραφία.Μετά απο μισό αιώνα σε μια αντικατάσταση στασιδιών, έμελλε να εμφανιστεί και πάλι μαζί με ενα μοτίβο αριστερά της εισόδου, οπως και μια σφραγισμένη πόρτα που μαρτυράει ίσως ,οτι ο ναός ηταν μικρότερος και χαμηλότερος . Στην τοιχογραφία αυτή εικονίζεται ο Αρσένιος, ο Αντώνιος και η Παναγία και δείχνει να συνεχίζεται δεξιά προς το ιερό αλλά και αριστερά φθάνοντας πιθανόν μέχρι την χτισμένη πόρτα.Μια πιθανή ημερομηνία της ανακαίνησης είναι το 1655 οταν σε συμβόλαιο της εποχής αναφέρεται οτι οι Αναστάσης Κρασάκης,Γιάκομος Χαρτοφύλακας και Γερόλιμος Ραδος θα επισκεύαζαν την εκκλησία.
Η ΚΡΥΜΕΝΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ |
Παντως οι πρωτες μαρτυριες για τον ναο αναγονται στα 1522,ενω διασωζεται εγγραφο του 1545, οπου οι ενοριτες συγκεντρωνονται, για ορισουν κουμεσιους.Σε καταγραφες που εχουν γινει, εμφανιζεται με διαφορετικο ιδιοκτησιακο καθεστως.Συγκεκριμενα το 1718 και 1724 εμφανιζεται σαν κοινοτικος, ενω το 1754 και 1820 σαν αδελφατο.
ΤΟ ΤΕΜΠΛΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ |
Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου