Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΧΑΛΙΚΙΑ



Θα ξεκινήσουμε την περιήγηση με την οικογένεια Χαλικιά.Ως επώνυμο απαντάται και σήμερα στην Κέρκυρα όχι όμως στην περιοχή μας.Η προέλευση του ονόματος έχει σχέση με επάγγελμα του απασχολούμενου με τα χαλίκια. Ο άνθρωπος που είτε κατεργάζεται είτε εμπορεύεται τα χαλίκια.. Βρέθηκε στο χωριό για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζουμε και δεν προ υπήρχε ως οικογένεια όπως το μαρτυράει και το μέγεθός της.

Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας θα πρέπει να εμφανίστηκε στο χωριό  γύρω στο 1600.Δέν γνωρίζουμε τον πατέρα αλλά ξέρουμε ότι είχε τρεις γιους τον Πανταζή που ζούσε στο Βαλανειό,τον Γιώργο που ζούσε στους Αγίους  Δούλους και τον Θεοφίλη που ζούσε στις Νύμφες.Για τον Θεοφίλη δεν έχουμε το ακριβές στοιχείο που τον συνδέει με την οικογένεια ξέρουμε όμως ότι ήταν από το Βαλανειό και έζησε την ίδια εποχή με τους άλλους δύο Χαλικιάδες.


   Επειδή τα στοιχεία που έχουμε προέρχονται μόνο από συμβόλαια  δεν μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα,όπως γάμους και γεννήσεις, είναι όμως αρκετά για να έχουμε μιαν εικόνα της οικογένειας.Έτσι για τον Γιώργο ξέρουμε ότι το 1652 ήταν εν ζωή και για τον Πανταζή ότι είχε πεθάνει προ του 1654.
    Ο Πανταζής είχε παντρευτεί την Έρω (ίσως Ερωφιλη) και απέκτησαν ένα υιό τον Νικολό ο οποίος πέθανε προ του 1675.Ο Νικολός διετέλεσε-άγνωστο για πόσο χρόνο-Κοντόσταυλος του χωριού.Ο Κοντόσταυλος ήταν ένα είδος αστυνομικού της βενετσιάνικης εποχής.
      Από τον γάμο του Νικολού με άγνωστη σε μας γυναίκα γεννήθηκε η Ελενέτα που πιθανόν ήταν μοναχοκόρη και η οποία παντρεύτηκε τον Σταματέλο Κωστελέτο που ήλθε από τους Χωρεπισκόπους και ήταν ο γενάρχης των Κωστελέτων του Βαλανειού.Αν κρίνουμε σήμερα από την έκταση που καταλαμβάνουν τα σπίτια και οι κήποι των Κωστελέτων,δηλαδή όλη η πάνω ρούγα τότε καταλαβαίνουμε ότι η Ελενέτα είχε αρκετή προίκα και αυτός ίσως είναι ο λόγος που ο Σταματέλος ήλθε σώγαμπρος.Πάντως γνωρίζουμε ότι η Ελενέτα είχε και ελιές στην Κοηκιά.

     Την συνέχεια της οικογένειας θα την μελετήσουμε παρακάτω όταν θα παρουσιάσουμε τους Κωστελέτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου