Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

OIKOΓΕΝΕΙΑ ΑΝΥΦΑΝΤΗ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΥΦΑΝΤΗ

     Το επώνυμο αυτό προέρχεται από επαγγελματική ιδιότητα και σημαίνει τον άνθρωπο που κατέχει την τέχνη της ύφανσης και την εξασκεί σαν επάγγελμα. Απαντάται σε πολλά μέρη της χώρας και σε παλαιότερες εποχές.Η δική μας περίπτωση εντοπίζεται στα 1649 μέσα από συμβόλαια του συμβολαιογράφου-ιερέα Σταμάτη Βασιλάκη.
     Δέν γνωρίζουμε από που ήρθε στο χωριό,όμως ξέρουμε ότι το ίδιο επώνυμο υπήρχε και στο χωριό των Νυμφών.Ο Κόλλας στην ερευνά του εντοπίζει τον Ανυφαντή Φίλιππο κάτοικο Βαλανείου στα συμβόλαια του νοταρίου Κατοημέρη αρχές του 16ου αιώνα.Συνεπώς εμείς έχουμε ένα κενό μέχρι το 1649,οπότε χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

     Εμείς εντοπίζουμε στα 1662 τον Γιάννη Ανυφαντή του π' Κουμή χωρίς κάποιο άλλο στοιχείο.Επίσης τον Θωμά που είναι παντρεμένος με την Δελέτα και ο οποίος Θωμάς έχει πεθάνει προ του 1675.Έχουν ένα γιο τον Γιάννη που αναφέρεται ως κάτοικος Κορυφών.
     O Γιάννης είναι παντρεμένος αλλά το όνομα της συζύγου μας είναι άγνωστο.Μαζί έχουν κάνει τρία παιδιά τον Νικολό,την Σταματέλα και την Ελένη.Δέν γνωρίζουμε την συνέχεια αυτού του κλάδου των Ανυφαντήδων πιθανότατα όμως συνέχισαν να ζουν στην πόλη των Κορυφών οπότε διεκόπη η επαφή με το χωριό. 

     Την ίδια εποχή περίπου ζουν και δύο αδέλφια ο Δράκος και ο Σπύρος των οποίων το όνομα του πατέρα δεν γνωρίζουμε. Ο Δράκος είναι παντρεμένος με την Ζαφείρα και αποκτούν δυο γιους τον Γιάννη που δέν εμφανίζεται παντρεμένος και τον Στάθη.Ο Στάθης αποκτά με άγνωστη σε μας σύζυγο μια κόρη την Σταματέλα που παντρεύεται τον Νικολό Χαρτοφύλακα του Γιάκομου
      Γνωρίζουμε ότι ο Νικολός πήρε προικιό χτήματα στο Μυλαύλακο περιοχή του χωριού που δεν γνωρίζουμε που ήταν.Επίσης από την διαθήκη της Σταματέλας μαθαίνουμε ότι δεν έκανε παιδιά και αφήνει του άντρα της τα μισά της κατσίβελα και το σπίτι και το δικαίωμα να ξαναπαντρευτεί αν θέλει και τα παιδιά του να μπορούν να την κληρονομήσουν.

    Απ' την άλλη ο Σπύρος αποκτά μια κόρη την Στάθω και η οποία παντρεύεται τον Αντώνη Κρασάκη του πάπα Πέτρου.Επίσης αποκτά και έναν γιο τον Γιώργο και αυτός τον Δημήτρη
       Δεν φαίνεται να υπάρχει συνέχεια στην οικογένεια των Ανυφαντήδων είτε λόγω θηλυκών απογόνων είτε γιατί τα αρσενικά μέλη δέν έκαναν παιδιά η και ακόμα να μετακόμισαν στην πόλη  όπως είναι η περίπτωση του Γιάννη του γιου του Θωμά.

      Φαίνεται ότι ως οικογένεια είχε κάποια μικρή κτηματική περιουσία αλλά σαφώς δεν έφθανε για τις ανάγκες της οικογένειας.Έτσι ο Δράκος σολιάζει από τον άρχοντα σινιόρ Αλιβίζη Λάντζα μαζί με τον ανεψιό του το Γιώργο ένα μύλο,αμπέλια και χωράφια και το χρέος προς τον Λάντζα είναι 22 σκούδα(φράγκικο νόμισμα της εποχής) και όπως φαίνεται δεν έχει να τα πληρώσει.Τότε ο Λάντζας κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και του χαρίζει 4 σκούδα με την υποχρέωση τα υπόλοιπα 18 να του τα δώσει σε λάδι ο Ανυφαντής τα τρία επόμενα χρόνια 6 ανα χρόνο.
       Μην ξεγελαστούμε εδώ και νομίσουμε ότι οι άρχοντες ήταν τίποτα πονόψυχοι άνθρωποι που σκεφτόταν το καλό των δύσμοιρων χωρικών κατά κανόνα ήταν στυγνοί εκμεταλλευτές.Αν σκεφτούμε ότι η τιμή του οφειλόμενου λαδιού κλείδωνε όπως ήθελε ο άρχοντας και αν μεσολαβούσε και μία άσοδη χρονιά τότε η θέση του οφειλέτη ήταν πολύ δύσκολη.
     Τον ίδιο χρόνο δηλαδή το 1649 ο Γιώργος Ανυφαντής παχτώνει τις ελιές του και ζητάει 9 ξέστες λάδι για το πάχτο.Πιθανόν είναι ήδη γέρος η άρρωστος γιατί το1659 έχει ήδη πεθάνει.
      Το 1653 ο κυρ Νικολος Ανυφαντής υιός π' Ιωάννη με την κυράτσα -αδελφή του-Σταματέλα κάνουν κουμέσιον με την αδελφή τους κυράτσα Ελένη.
      Ακόμα μπορούμε να προσθέσουμε ότι  ο Δημήτρης Ανυφαντής του π' Γιώργου ανήκει στους αδελφούς και κτήτορες του Αγίου Νικολάου το 1674.
       Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Θωμάς, ο Δράκος και ο Σπύρος πρέπει να είχαν στενή συγγενική σχέση και η περιουσία τους πέρασε στα χέρια των γαμπρών  και έμεινε μόνο η ονομασία στα Ανυφαντάτικα.





     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου